Halloween : A tök nyomában A töklámpástól a tökös rétesig |
A tök nyomában A töklámpástól a tökös rétesig
Evita 2007.10.31. 19:50
...
Az ősz egyik jeles szereplője a sütőtök, és számtalan színben pompázó, ehető vagy csak díszként szolgáló tök-rokonai. A Halloween-ünnep szokásait lassan mi is átvesszük, de ha nem is öltözünk be szellemnek vagy boszorkánynak, nagyszerű időtöltés a töklámpás készítése vagy tökös ételek főzése.
Mexikóból jöttem
A tökféléket már vagy 10 ezer éve ismerik, Közép-Amerikából, Mexikóból származnak. A kétlaki töknek több mint 800 fajtáját termesztik, étkezési, takarmányozási célból, de van ahol edények is használják tartósabb fajtájukat. |
A tök sok hasznos tulajdonsága mellett egészséges is, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő erővel bír, ezenfelül vitaminokat is tartalmaz. A tökmag igen gazdag tápanyagokban, zsírjai igen értékesek, merthogy 80 százalékban telítetlen növényi zsírsavakat tartalmaz, azaz ideális táplálék! A tökmag tápanyagai révén féreghajtónak sem utolsó, és a prosztatabántalmak kezelésében is kiemelkedő lehetőséggel bír.
Mostanában kezd el érni a tök, akkor jó ugyanis, ha az első fagyokat még a földön tölti, utána lesz igazi a színe, hamvas a héja, édes a húsa. Már be lehet szerezni a télre való sütőtököket, melyeket két hétig tartsunk 25-30 fokos helyiségben, hogy a héja kemény legyen, utána már tárolhatjuk hideg helyen.
Híresebb tökfajták: Jack O'Lantern, Roter Zentner, Jack Bee Little, Indian, Türkenbund, Muskat de Provance, Butternuss.
Töklámpás készítése
Nagyszerű családi mulatság a lámpás faragása. A legmegfelelőbb a klasszikus narancsszín Jack O'Lantern fajtájú tök, melyből vegyünk jó kiállású - nagyméretű, sima felületű - darabokat. A töknek vágjuk le a tetejét - kalapját -, így könnyedén kikaparhatjuk a belsejét, a magokat is. Így tudunk az üregbe mécseseket tenni, hogy a lámpás világítson. A kívánt motívumot érdemes megrajzolni papíron, majd a tökre rajzolni és éles késsel megfaragni. A faragásnál érdemes mindig a kisebb részeket faragni előbb, és középről a minta külseje felé haladni: azaz előbb a szemet, majd a szemöldököt s így tovább. A nagyobb részeket pl. száj, érdemes nem egyszerre kivágni, hanem részletekben, így biztosan nem reped szét a tök. Ha olyan darab is kiesett a tökből, amit nem terveztünk, akkor fogpiszkálóra szúrva visszailleszthetjük.
Ha a mécses vagy gyertya minduntalan elalszik, akkor a tök vagy túl szeles helyen van, vagy nem elég nagyon a rések rajta, hogy elég levegő legyen az égéshez. Tovább fog kitartani a töklámpás, ha azokat a felületeket, ahol vágás van, bekenjük növényi olajjal vagy petróleummal, vagy amikor nem használjuk - nappal -, vizes ruhát borítunk rá.
A tökfaragáshoz biztos kéz kell, a kisebb gyerek kedvét sem szegjük, ha ők közben kisebb tököket festhetnek, vagy dekorálhatnak, ehhez legyen otthon festék, ragasztó, őszi termések, bogyók, felhasználható zöldségek. Fogpiszkálóval rögzíthetjük a mókás tökfej retek-szemét, almaszelet-fülét, zöldhagyma-haját, paprika orrát. A masszívabb "testrészek" rögzítéséhez kisebb kalapács is elkél, ebben segítsünk a gyerekeknek.
Tökös receptek
Krémleves angolosan
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 1,2 kg sütőtök (80 dkg tökhúshoz), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 0,5 liter húslé (kockából), só, bors, cukor, frissen reszelt szerecsendió, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1 evőkanál metélőhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 tojássárgája, 1-2 dkg tisztított tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj
10 dkg vajat kis kockákra vágva kifagyasztunk. A tököt nagyobb darabokra vágva meghámozzuk, kimagozzuk. A leveshez 0,5 kg tökhúst kockákra vágunk. Az egyik hagymát finomra aprítjuk, két fokhagymagerezdet összezúzunk. A tökhúst, hagymát, fokhagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk. Fehér borral felöntve még kissé főzzük. Hozzáadva a húslét, alacsony hőmérsékleten még 25 percig főzzük. Sóval, borssal, a szerecsendió-reszelékkel, és egy csipet cukorral ízesítjük. A tejszínnel felfőzve pürésítjük, áttörjük. Ismét felforraljuk, a jeges vajkockákat belekeverve besűrítjük a krémlevest. A galuskához a maradék tökhúst durva reszelőn lereszeljük, enyhén megsózva 15 percig állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk. A megmaradt hagymát finomra vágva, a maradék fokhagymát felaprítva a tökhússal együtt egy evőkanál olívaolajon megpároljuk, közben fordítgatjuk, keverjük, míg a nedve elfő. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a vagdalt metélőhagymát, a zsemlyemorzsát, a tojássárgákat, és jól összedolgozzuk. A masszából evőkanalakkal hat nagyobb galuskát szaggatunk. A maradék olajat serpenyőben hevítjük, a galuskákat minden oldalról arany barnára pirítjuk benne. A tökmagokat késsel felaprítjuk. A galuskákat a levesbe helyezzük, egyet forralunk rajta, majd tányérokra merjük, tökmaggal megszórjuk, tökmagolajjal megcsepegtetjük.
Sült tök magyarosan
A tök egyszerűen sütve a legízletesebb. A piacokon a fehérhéjú úritököt felezve, negyedelve, vagy szeletekre vágva árulják. Érdemes hazavinni belőlük, mert elkészítése roppant egyszerű, viszont nagyon finom. A héját mossuk meg, a magját megtisztítva, megszárítva, enyhén megpirítva elropogtathatjuk. Hagyományosan kemencében, a kenyér kivétele után sütötték, későbben a sparhelt sütőjében készítették, de a mai modern sütőkben is nagyszerűen elbánhatunk vele. Általában akkor néznek rá először, amikor az illata kiszökik a konyhába. Ilyenkor, ha a teteje megpirult, vegyük ki. Kihűtve fogyasztjuk. Terítsünk rá nedves konyharuhát, hogy szaftos maradjon.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók: 80 dkg gyalult tök, 16 dkg porcukor, fél citrom héja és a fél citrom, 2 g fahéj, 5-6 szem szegfűszeg, 12 dkg mák, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 csomag réteslap, 8 dkg vaj, 8 dkg mazsola, 5 dkg vaníliás porcukor, só.
A legyalult tököt gyengén megsózzuk, és 15 perc állás után jól kinyomkodjuk, megszórjuk 8 dkg porcukorral. Reszelt citromhéjat, kevés citromlevet, őrölt fahéjat és darált szegfűszeget teszünk hozzá és jól elkeverjük. 8 dkg cukorból, a darált mákból és az átszitált zsemlemorzsából keveréket készítünk. A réteslapot kiterítjük, gyengén megkenjük olvasztott vajjal, majd rászórjuk a fele mennyiségű mákkeveréket. Erre terítjük az előkészített tököt, amelyre rászórjuk a megmaradt mákot és a mazsolát. Lazán feltekerjük, sütőlemezre tesszük, tetejét olvasztott vajjal megkenjük és előmelegített sütőbe tolva szép pirosra megsütjük. Felszeleteljük, és vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
|